dimarts, de maig 20, 2008

Conscients?


Jo al·lucino que estiguem tan tranquil·ls.

Ens diuen que estem per sota dels mínims als pantans.
Tan amples.

Ens diuen que no es podran regar jardins.
I què.

Ens diuen que cal fer enginyeries faraòniques per dur aigua d'on sigui.
Val.

I finalment ens diuen que porten aigua d'un altre riu, però que és tòxica i pot provocar càncer.
Ahà.


Què més ha de passar perquè col·lectivament reaccionem? Que ens llevem un matí i no ens trobem el cap? Que sortim al carrer i estigui ple de sargantanes? Que hagin tancat les botigues, els puticlubs i els camps de futbol? Que no funcioni la tele?

Ahir escoltava l'Eudald Carbonell a la ràdio, parlant de La consciència que crema (Ara llibres), el seu darrer llibre, on exposa que una nova generació més potent a nivell mental i ètic està forjant-se, i jo pensava: si tu saps on és aquesta gent amb la consciència avançada, m'ho
chives, Carbo?

De debò que agafaria el primer tren al segle XXII i ja m'hauríeu vist prou!
Alarmista, catastrofista, exagerada, idealista... ok, ok, ja m'ho direu.


Lu

14 comentaris:

Elrohir ha dit...

Lu, estic d'acord amb tu.

La meva teoria (si se'm permet) és que som la primera (potser la 1,5) generació de la història europea que "ho tenim tot".

Les lleis injustes ara es camuflen sota "drets socials de minories marginades" i "civisme". L'esclavitud avui és el conjunt de "Contractes temporals que necessites, no per menjar, si no per comprar el cotxe".

I si lluites? Bé, abans si els nostres besavis només podien perdre el seu únic parell de sabates i la casa sense mobles, avui ens morim si ens treuen la tele de 42 polsades, la minicadena, el cotxe amb aire acondicionat i les vacances d'estiu.

I encara que no ho sembli, estic d'acord amb aquest home. Aquesta generació que puja, i que els pares els ho han donat -absolutament tot- es trobaran, de cop, amb el mercat laboral i la situació social més inestable i dura de les últimes dècades. L'economia està tornant als orígens de l'època industrial: Uns pocs empresaris molt rics, i una gran massa de gent molt pobre.

Totes les retallades de drets i mancances aquest govern les ha superat gràcies al recolzament incondicional de la família, famílies a les que se li començen a acabar els recursos.

Però encara haurem d'esperar per una nova revolució, per que mentre els pares paguin ...

Anònim ha dit...

¿Este tío no es un poco como el Indiana Jones catalán?
No sé, huyo yo de los gurús y más si llevan salacot.

Anònim ha dit...

Ha, ha, no, no és l'Indiana, sinó el seu pare en la ficció, sir Connery!!

No n'he llegit res, però així d'entrada, fa goig. Què dius que què d'una consciència avançada? Ha, ha, no serà el peyote que pren tota aquesta penya quan estan d'excavacions? :-p

Anònim ha dit...

AI, peró que no sé com va, això de la signatura, ho trono a provar, per si de cas sóc el Deivit_bis

Anònim ha dit...

Hombre, Elrohir! Que no serveixi de precedent, eh!

Si t'he entès, véns a dir que estem massa farts, no?, i que això ens enterboleix la mirada. És així?

En Carbonell un gurú... sense comentaris.

Deivit, pel que jo he entès, ell no diu que JA hi hagi aquesta consciència avançada en tota l'espècie (només cal llegir segons quins comentaris), sinó que anirem cap aquí -que hi estem anant- de forma inexorable.

D'igual manera que el Cromanyó i el Neanderthal van conviure, ara passa el mateix: hi ha individus que ja posseeixen nivells de consciència superior a d'altres els memes dels quals, esperem, estan condemnats a l'extinció.

Anònim ha dit...

els camps de futbol no !!!!!!!!

Anònim ha dit...

ummm... i no prefereixes camins de terra amb vistes? ;-)

Anònim ha dit...

Avore,
estadísticament al nostre país, ciència vaja:
-Fa més de quaranta anys que no patim restriccions d'aigua.
-L'esperança de vida segueix creixent, i quasi duplica la d'algunes tribus amazòniques molt més ecològiques que la nostra "podrida" civilització.
-La massa forestal creix. Ja no és necessari tallar arbres per fer camps de conreu. Evidentment hi ha més incendis perquè també hi ha més massa forestal, i més continua que fa un segle.
-La nostra alimentació és molt més equilibrada i superior a la de les tribus que deia.
-Les nostres cases són més confortables que la típica cabana de fang que només serveix perquè quatre turistes occidentals amb certa mala conciència hi vagin a tirar fotos per ensenyar als amics. No m' imagino al Carbonell de la fotografia visqués en una cabana d'aquestes. Ei, curioses ho són, però per que hi visquin els quatre negritos que volen fugir de l'infern.
-Globalment som més cultes que fa un segle. Fixa't en els índex d'analfabetisme.
-Gràcies a la enginyeria portem aigua d'on sobre cap on en falta. Això ja ho feien els romans. Gràcies a l’enginyeria s’han assecat zones magnífiques per viure les persones (exterminant l’ecològic mosquit). Maresme.
-L’energia nuclear és barata. Això és molt important, sobretot per tots aquells ecologistes tocats de la garraperia (cal estalviar metall i paper). És important perquè tothom pugui viure com a faraons, penso amb les persones de menys poder adquisitiu (perquè a mi me la bufa, sigui cara o barata l’energia jo viuré bé igual).
-Podria seguir, però ja estic cansat. Tot plegat és tan obvi.

En resum, al nostre país vivim més bé que mai, qui defensa el contrari menteix. L’objectiu és poder expandir aquest benestar a la major part de la població del planeta, és possible. També és important conservar l’entorn tot el possible, però aquest no ha de ser l’objectiu principal. I si en l’intent de fer un món més habitable el gos pelut del Pirineu perd la cua o la granota de Viladecavalls deixa de saltar, a prendre pel cul el gos i la granota. M’interessen les persones i confio en la humanitat, molt; em foten molt poca gràcia aquests ecologistes de jersei de llana “Lluís Llach i si canto trist” i pudor de suat camell i pixera beneïda.

Anònim ha dit...

Bé, Vladimir, vamos allá:

Et dono dades empíriques, faig una racionalització i objectivació dels arguments. Jo em moc en el terreny científic, en el "logos", tu, pel que veig, encara estàs en el "mitos". (O a a la lluna de València, que és pitjor.)

Càncer: Es preveu que, a nivell mundial, la mortalitat augmentarà un 45% entre 2007 i 2030 passant de 7,9 milions a 11,5.
(Dades de l'OMS d'abril de 2008.)

Esperança de vida: També segons l'OMS i la PLOS, l'esperança de vida de les dones comença a ralentir el seu creixement a la UE i fins i tot a disminuir-lo a EUA. Com a causes, marquen la masculinització dels hàbits.

Contaminació i Protocol de Kyoto: Segons dades de diverses organitzacions, entre elles Planeta Azul, Instituts d'Estadístiques Nacionals i premsa digital, l'incompliment de Kyoto albira un panorama tal que aquest:
augment malalties respiratòries i al·lèrgies; desaparició espècies de les que tu et menges i contaminació de la cadena alimentària. Ja no és que desaparegui la granota pintada, sinó que el pernil està ple de merda que et va a la sang i et fa mutar les cèl·lules. L'aigua ja ni en parlem. Fins i tot si tens un sistema d'aquests de moda, no te'n lliuraràs, del tifus. La contaminació electromagnètica sospiten que està en la base de certs desarreglos neurològics moderns... no vull avorrir, però es pot consultar, per exemple: http://mediambient.gencat.net/cat/el_medi/C_climatic/kyoto.jsp
http://www.ub.edu/ossma/mediambient/documents/16-Kyoto.pdf

Indicatius econòmics: s'ha tocat sostre i comença la davallada. Eurogrup afirma que els EUA viuen una forta recessió i que alguns països de la UE s'hi veuran greument afectats, entre ells, el nostre.

En resum: quines fonts has consultat per fer un comentari tan forasenyat? Les teves fonts personals? Que a tu et va bé, que al teu veïnat sembla que tot vagi com sempre? Potser és que no vius el món real, el de les classes mitges-baixes, on sí es constaten les transformacions.

Coneixes gaire gent que darrerament li hagin concedit una hipoteca? Quants veïns teus, paletes o del gremi, estan a l'atur? Veus construccions aturades? Fas cua als centre d'atenció primària o a les sales de quimioteràpia? Quants fills dels teus amics fan servir inhaladors?

Vladimir: obre els ulls. O tanca'ls, però aleshores, tingues una mínima decència i no escriguis segons què.

Anònim ha dit...

Bé Lu,
és curiós, tenim diferents visions de la mateixa realitat. Els bancs? són com tu i jo. Com vols que donin crèdit a algú que no se sap si podrà pagar, tu ho faries? N'estic segur, tu sí perquè pixes beneït; però jo no, ja saps que no em considero ànima pura.

Fa quatre dies s'havia d'acabar el món perquè no plovia, i ara resulta que no para de ploure. És com si us sapigués greu.

No sé Lu, si tot és tan evident com tu dius, no entenc que en una societat amb mecanismes democràtics d'accés al poder els que aneu amb tota aquesta monserga no passeu de quatre i el "cabu", estadísticament parlant.

Bé, bé, la culpa és de la banca, els homes, el lliure mercat i en Maquinavaja quan era xoriço... Ai! excuses de monja mula (amb tots els respectes per les monges, que a algunes les estimo, i les mules, animals prou dignes).

Perdoneu que ja no escrigui més, he partit el teclat picant amb tanta força.

Elrohir ha dit...

Vladi,
Vinc, t'enganxo el teclat amb celo, i espero la teva resposta.

Si bé és cert que vivim millor que fa un segle, també és cert que la situació canvia i molt per les generacions futures.

Les centrals nuclears proporcionen energia barata, pena que després els seus residus triguin 10.000 anys a deixar de ser mortals.

Si els boscos catalans creixen és per que surt més a compte destruïr la selva amazònica. No t'equivoquis, la demanda de fusta no ha baixat.

Si no tenim fàbriques que contaminen llançant metalls pesats als pantans és per que aquestes fàbriques s'han desplaçat al Congo o al Vietnam.

I el que és ben cert, és que si vivim millor és per que pertanyem a aquell 20% del planeta que consumeix el 80% del que es produeix a escala mundial, i que exhaureix recursos que són limitats: Ferro, petroli, carbó ...

La gent, vladi, no t'enganyis, no és més culta per saber llegir. Entra a la cuina i pregunta com es diu cada cosa que hi ha. Ves a la muntanya i pregunta per com es diuen la meitat d'herbes. Sabem (o creiem saber) el que passa a l'altra punta del planeta, però no sabem ni dir què ens rodeja. I molts nens avui surten del cole i només saben signar: Suficient per a treballar.

Fa 200 anys, es pensava el mateix problema, i per això Dickens, al seu conte de nadal, fa una crítica gens encoberta a les teories que suposaven que el món s'acabaria "per que hi havia massa gent". Aleshores es va solucionar començant a usar pesticides, sobreexplotant la terra, esclavitzant continents sencers.

El problema, Vladi, no és "avui". El problema, Vladi, és "demà". El món està involucionant. No queden ideals pels que lluitar més que el vil diner. I el diner no té escrúpols ni perdó.

Anònim ha dit...

És clar, et surt més a compte trencar el teclar que llegir amb deteniment el que diuen, argumentadament i amb dades comprobables, els que opinen diferent que tu.

Ja sé que en Sala-Martín té club de fans i que tu n'ets el president, però mira, és ple de dades verificables per a qui les vol saber.

Elrohir, no és "demà", és "aquest vespre". Tu i jo ho veurem. Alguns ja fa temps que ho veuen. Ara, hi ha els que giren el clatell, i les onades i el fum dels caliquenyos els fan entrar en un dolç somieig immune a la realitat general.

Anònim ha dit...

D'en Martín? per Déu quin fàstic. Jo de la Martí, encara que t'emprenyis i et moris de gelos.

Anònim ha dit...

Bueno, bueno, haiga paz, criaturas. Atiende que tendrá razón el señor éste del post, que dice que aun somos un poco neanderthales.

Os escribo yo, que Sor Ginesa está de ejercicios espirituales y me ha dejado al cargo de Internet. ¡Que cosas se ven por esta ventanuca, Santa Emilia!